Kertes-Házas Muci kalandjai

Bürkös tojás húsvétra, ahogy a nagymamámtól tanultam

husveti tojas burkos gyongyvirag hagymahej 2

husveti tojas burkos gyongyvirag hagymahej 1

A nagymamám csodálatos falusi néni volt,
nagyon fontos volt nekem.
Húsvétkor nem szoktam semmi más
díszítéssel próbálkozni, mert számomra,
ez az IGAZI, az egyetlen.

És bár hiába várom, senki nem szokott jönni meglocsolni,
a kislányommal mindig készítünk tízet, a család férfi tagjainak.

Bürkös tojás festése:

Hozzávalók:
Vöröshagyma héja: 2-3 maréknyi, amennyi csak van.
Bürök: 1 csokorral (Gaz növény, még a belvárosban is
megvolt rá a lelőhelyem. Mérgező, ezért nem kell megkóstolni.)
Felszaladt nylon harisnyák
Cérna

Készítés menete:
1. Vöröshagyma héjával érjük el a szép barna színt,
így előtte kell gyűjtögetni, vagy a piacon
összeszedegetni a héjakat a ládából…
Feltesszük egy nagy lábasba főni a héjakat,
annyi vízzel, hogy a tojásainkat majd ellepje.

2. A tojásokat megtiszítjuk a kosztól.
3. Szakítunk a bürökből kis fenyőfa formájú hajtás végeket.
4. Rásimítjuk a bürköt a tojásra, úgy, hogy a kis “fenyőfa”
szára legyen a tojás szélesebb fele irányítva, a csúcsa
pedig a tojás hegyesebb vége fele.
5. Ügyes mozdulattal harisnyával rálapítjuk a bürköt a tojásra,
jó feszesre húzzuk a harisnyát és a tojás másik oldalán
megkötjük szorosan cérnával.
6. Levágjuk a harsinyát a kötés mögött 1 centivel.
7. Ha minden tojás kész van, és a forrásban levő
vízben jól kioldódott a hagymahéjból a vörös festék,
akkor behelyezzük óvatosan a tojásokat, és rákanalazzuk
a héjakat, hogy jól elfedje.
8. kb. 20 perc múlva, amikor látjuk, hogy már
megbarnultak a tojások, óvatosan kivesszük a vízből
és hideg víz alá tesszük.
9. Levágjuk róla a harisnyát és szivaccsal ledörzsöljük
a bürök maradványait a tojásról.
10. Bezsírozzuk a tojásokat, hogy szép fényesek legyenek.

EGYÉB MINTA VARIÁCIÓK ITT!

burkos himes husveti tojas keszitese

burkos himes husveti tojas keszitese 2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!