Sokat sütögetek mostanában de legtöbbször édeseket,
szóval változatosságként ki akartam próbálni
a sajtos kelt tésztás kifli sütését.
Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta!!!
Olyan lett, mint a pékséges, könnyű és pihe-puha
és melegen még a sajt is nyúlt benne, nyammm…
Megnéztem 2-3 receptet, és ezekből hoztam össze az enyémet,
egy kis módosítással, a rendelkezésemre álló alapanyagokból.
Kiindulópontok:
1. http://www.nosalty.hu/recept/sajtos-vajas-kifli > alaprecept
2. http://www.chefviki.hu/2011/06/pihe-puha-sajtos-kifli.html > kefír használata és a két réteg közé reszelt sajt is technika.
Lássuk az én receptemet:
Hozzávalók:
45 dkg finom liszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
(csak hogy legyen benne valami rost is)
5 dkg zsíradék (vaj helyett én margarin+kókuszzsír
kombót használtam)
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 dl kefír (mert pont ott állt a konyhapulton és már
nem ettük volna meg, és az egyik receptnél pont láttam is.)
1 tojás
1 teáskanál kristálycukor1 csapott ek. himalája só
Kenéshez:
5 dkg margarin
10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
1 db tojás sárgája vízzel keverve
reszelt sajt
szezámmag
Elkészítés:
1. A langyos tejbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd lefedjük pár percre.
2. A liszteket és a sót egy tálba szitáljuk.
3. Zutty bele a tojás, a kefír, az élesztős tej és összegyúr.
4. Utoljára az olvasztott zsíradék is belegyúródik a tésztába.
< ennél a pontnál azt gondoltam, hogy annyira folyós, kéne bele még liszt,
de mivel mindenhol azt írták, hogy puha tészta ezért hagytam úgy,
lötyisen kelni vagy 1 órát, de elég lett volna kevesebb is.
5. szépen megdagadt és nagyon könnyű volt akkor is. 4 fele szedtem a tésztát.
6. Sok liszttel beszórt konyhapulton igyekeztem kör alakúra nyújtani, majd 8 körcikkelyre vágni. (össze vissza ragadt meg deformálódott, de mindegy, a végeredmény a fontos, nem adtam fel.)
7. bekentem minden cikkelyt olvasztott margarinnal, szórtam rá reszelt sajtot, és a szomszéd cikkelyt ráborítottam szendvicsbe. 😀 Kicsit összenyomtam őket, majd feltekertem kiflibe.
/Variációk: Volt amire még feltekerés előtt a tetejére is kentem vajat és tettem bele sajtot. Ezek a dupla rétegűek olyanok lettek, mint amik a pékségekben vannak. Az utolsó adagot nem volt kedvem duplázni, így simán 1-1 körcikkelyből lett 1 mini kifli!/
8. sütőpapírra téve megkentem tojássárgájával, szórtam rá sajtot és szezámmagot.
9. Előmelegített sütőbe tettem egy kis bögre vizet, hogy párologjon, majd betettem Ű
a tepsin is kelt kifliket is. 180-200 fokon megsült vagy 10-15 perc alatt.
…..
UPDATE!
Elkészítettem másodjára is, a kislányom kérésére.
Az nem lett ilyen puha, mert a sütőt máshova
tekertem sajnos és kicsit kiszárította, de elfogyott így is!
EXTRA:
Danikám meglátta a körcikkelyeket, amiből a kiflit akartam sütni
és azt mondta hogy pizzát kér! Végülis, miért ne, megkentem vajjal,
egy kis pizzakrémmel, tettem rá egy pici tavaszi felvágottat és sajtot.
Fincsi puha lett, mert addigra észrevettem hogy a légkeverésesen van a sütő…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: